top of page
Hvem er vi?

Fellesverkstedet er en ideell organisasjon med ett formål: å gi kunstnere, selvstendige næringsdrivende og andre kreative tilgang til profesjonelle produksjonsforhold. 

 

Vi holder til på Grünerløkka, i en selveid fabrikkbygning, restaurert og tilpasset vår unike drift. Hos oss finner du blant annet et treverksted, en stor produksjonshall, et trykkeri, en digital avdeling og et (kommende) metallverksted. Hver avdeling drives av dyktige verksmestere, som står klare for å dele sin kunnskap og hjelpe våre brukere med deres prosjekter. Det viktigste vi tilbyr er nemlig ikke maskiner og verktøy, men erfaring og kompetanse, slik at vi kan hjelpe folk med å realisere ideer. 

 

Hvert år tilrettelegger vi for over 600 produksjoner. Brukerne våre er både kunstnere, designere, arkitekter, snekkere, hobbyister - og alt i mellom, og det de produserer på Fellesverkstedet ser du rundt deg hver dag. Enten det er en skulptur i en park, interiøret i favorittbaren din, produktet i hånda di, plakater for en konsert, en arkitekturmodell for en bygning, eller kunsten i et galleri.

​

Fellesverkstedet ble stiftet av ildsjeler fra kunst- og designverdenen, som rett og slett har viet livene sine til å forbedre produksjons- og arbeidsvilkårene for folk som lever av å produsere. Hvorfor kan man ikke dele på utstyr, rom og kunnskap - i stedet for at alle har hvert sitt? Vi ser på det som den mest bærekraftige løsningen at alle skal kunne ha tilgang til profesjonelle produksjonsforhold og -kunnskap, uavhenging av bakgrunn eller økonomi. 

 

For å få dette til er vi avhengige av tilskudd og midler fra både offentlige og private aktører. Vi er evig takknemlige overfor våre bidragsytere og samarbeidspartnere som har vist oss enorm tillit. Se oversikten nederst på siden.

About

Ansatte

Tonje Lona Eriksen

IMG_3838.JPG

Tonje, vår nyeste kollega, driver trykkavdelingen på Fellesverkstedet, og er vikar mens Erling er i permisjon. Hun strekker seg langt for å bidra til mestring og god gjennomføring, og møter brukerne våre med en iboende nysgjerrighet og åpenhet overfor deres produksjoner. 

 

Tonje er en dyktig grafisk designer med master fra Kunsthøgskolen i Oslo, og har en ekstra forkjærlighet for silketrykk. Når hun ikke er med oss, jobber hun med Blekksprut’n risotrykkeri (hvor hun er medeier) og arbeidskollektivet Bergjlot&Co.

Matthew Roach

IMG-9623.jpg

Matthew driver den digitale avdelingen sammen med Jack og Siemen. Matthew er glad i mennesker, og vil alltid ta deg i mot med et smil - og en oppriktig interesse og nysgjerrighet for prosjektet ditt. 

 

I åresvis har han vært en sentral pådriver hos Bitraf, et av Oslos største makerspaces. Han går alltid så langt han kan for å hjelpe våre brukere med sine prosjekter, enten det gjelder design, fresing, laserkutting eller montering. 

 

Når Matthew ikke er på jobb på Fellesverkstedet, jobber han med å etablere sin egen clubbing-gym! Han er sannsynligvis den mest aktive fyren du har møtt, og vil med andre ord gjerne hjelpe med å løfte materialer. 

Jack Hughes

Jack.jpg

Jack driver den digitale avdelingen sammen med Siemen og Matthew. Han er den triveligste fyren vi vet om, og gjør alt han kan for å hjelpe våre brukere med å mestre digital produksjon. 

 

Han er opprinnelig fra Irland, men har bodd i Oslo siden 2017. Han er utdannet arkitekt fra Glasgow Scool of Art og Arkitektur- og designhøyskolen i Oslo. Når han ikke er med oss, driver Jack Makers hub sammen med sin kollega Else og en hel gjeng med frivillige for å designe verden til et bedre sted. Dette er en mann med mange talenter, til og med musikk (spør han, så spiller han for deg!). Vi er glade i Jack!

David Slotvik

David.jpg

David driver treverkstedet (han kan treverk!), men han er også limet som holder oss alle sammen.

 

Han er full av talenter, og kjenner hver eneste maskin i bygningen ut og inn, og nevenyttig som han er kan han fikse og lage det meste. Han er opptatt av både tradisjonshåndverk så vel som digitale produksjonsmetoder, og er derfor involvert i mange av de ulike prosjektene som gjennomføres her på huset.

​

Enten det gjelder å håndtere logistikken vår, holde våre maskiner i gang, forbedre fasilitetene våre eller rett og slett gi en hjelpende hånd, holder David oss gående! 

Christina Stensland Olsen

Chris.jpg

Christina er kommunikasjonsansvarlig på Fellesverkstedet. Hun er den første mange vil møte når de kommer inn døra hos oss, og hun er alltid blid og klar for å hjelpe våre brukere. Men ikke la deg lure, hun er fra Nord-Norge - ganske hardfør med andre ord!
 

Christina kommer fra Hamsuns rike og kan ett og annet om språk og bøker. Hun er utdannet litteraturviter, og når hun ikke er på Fellesverkstedet, jobber hun freelance i det litterære feltet og arrangerer blant annet festivalen Nordnorsk litteraturfest. 

 

Christina skaper orden av kaos og holder oss gående, uten henne hadde vi nok mistet forstanden! 

Erling Knudsen

Erling.jpg

Erling driver trykkavdelingen sammen med Renate og har helt siden starten vært Fellesverkstedets grafiske designer. Erling er en utrolig dyktig kunstner og designer - han kan silketrykk! 

 

Som en av med-stifterne av Fellesverkstedet, startet han trykkverkstedet Automaton (som senere skulle bli Fellesverkstedet), sammen med Graham. Han har vært en uvurderlig pådriver og jobbet strategisk med å bygge opp organisasjonen over tid. 

 

I en lang periode pendlet han mellom arbeid i Barcelona og Oslo, men nå har han, heldigvis for Fellesverkstedet, slått seg ned i Oslo. Når han ikke er her, jobber han med alt fra boktrykking, freelance illustratørarbeid og gjør trykking på oppdrag for et bredt spekter av kunstnere. 

Siemen Cuypers

Siemen.jpg

Siemen driver den digitale avdelingen sammen med Jack og Matthew. Han er en dyktig produktdesigner med en mastergrad fra Luca School of Art i Belgia. Heldigvis for oss flyttet han fra Belgia til til Norge i 2015 og lærte seg norsk i rekordfart. Med sitt vennlige og rolige vesen, får han brukerne våre til å føle seg trygge på å håndtere CNC-fresene.

 

Når han ikke er her, jobber han freelance med produktdesign, CNC-produksjoner og digital modellering. Han var blant annet med på å produsere møbler for Biblo Tøyen, Deichmanske på Grünerløkka og Teknisk Museum. Han er også en autorisert Rhino-trener (programmet, ikke dyret), så hvis du nettopp har startet med 3D-modellering er du i gode hender!

Graham Hayward

Graham.jpg

Hjertet og hjernen bak hele organisasjonen. Fellesverkstedet startet med at Graham hadde en vill idé, og heldigvis for oss har han en spesiell evne til å få ideer til å bli virkelighet! Han higer alltid etter å forstå og lære alt, og det han ikke kan - det finner han ut av. 

 

Han har jobbet utrettelig og fryktløst i årevis, enten det gjelder å hjelpe brukerne våre på arbeidsgulvet, lobbyere for tilskudd eller å utvikle driftsmodell og forbedre tilbudet vårt - først med silketrykk-initiativet Automaton sammen med Erling, så pilotprosjektet på Grønland og nå Fellesverkstedet her i Seilduksgata slik det er i dag. 

 

Graham kommer opprinnelig fra Birmingham i England og studerte ved Slade School of Fine Art i London, men har bodd i Norge siden 2005. Han bor på Nesodden med familien sin.

 

Vår daglige leder inspirerer oss alltid til ikke bare å drømme, men å drømme stort! Hans smittsomme energi strekker seg langt utenfor verkstedets vegger. 

2011

Stiftet

3000+

Fullførte prosjekter

Historien så langt

Grasrot, idealisme, blod, svette og tårer.. en kollektiv innsats for å oppfylle en drøm.

Hvordan kom vi oss hit vi er i dag?

Det startet med en vennegjeng. Vi lånte en gammel og sliten fabrikk, vi hadde noe grunnleggende verktøy, og et veldig enkelt konsept: Hadde det ikke vært kult om det fantes ett sted som hadde alt du trengte for å lage ting?

Et fellesskap begynte å vokse og legge bak seg en formidabel arbeidsinnsats og utallige dugnadstimer. Så åpnet vi bare dørene og sa let’s go.

Gjennom de siste 12 årene har vi forholdt oss til hva brukerne våre har etterspurt, vi har kjøpt inn utstyr etter hva folk har trengt og vi har reist verden rundt og sett på ulike konsepter og nye produksjons-

teknikker. Vi fokuserer først og fremst på å gi folk tilgang til kvalitetsutstyr, veiledning og infrastruktur. Men vi kuraterer ikke prosjekter, eller hvem som får lage hva. Hvis du ønsker å lage noe, hjelper vi deg å lage det. 

Stabilitet og forutsigbarhet er en hovedutfordring i hurtigvoksende by som Oslo. Som så mange andre, har vi også kjent på problemene med utkastelse flere ganger mens vi har forsøkt å stå trygt på egne ben. Derfor har målet helt siden starten vært å skape et stabilt og langsiktig produksjonslokale midt i byen. Våre nye fasiliteter i Seilduksgata er et stort steg i riktig retning, og markerer starten på et nytt kapittel i Fellesverkstedets historie.

Partnere

Kulturdirektoratet-hvit.png
Oslokommune-hvit.png

Vi kunne ikke ha gjort det vi gjør uten den uvurderlige støtten vi mottar fra våre bidragsytere og sponsorer.

De gjør det umulige mulig!

LOGO-BILDENDE-KUNSTNERES-HJELPEFOND.png
bottom of page