top of page
Hvem er vi?
Felles22.jpg

Fellesverkstedet er en ideell organisasjon med ett formål: å gi kunstnere, selvstendige næringsdrivende og andre kreative tilgang til profesjonelle produksjonsforhold. 

 

Vi holder til på Grünerløkka, i en selveid fabrikkbygning, restaurert og tilpasset vår unike drift. Hos oss finner du blant annet et treverksted, en stor produksjonshall, et trykkeri, en digital avdeling og et (kommende) metallverksted. Hver avdeling drives av dyktige verksmestere, som står klare for å dele sin kunnskap og hjelpe våre brukere med deres prosjekter. Det viktigste vi tilbyr er nemlig ikke maskiner og verktøy, men erfaring og kompetanse, slik at vi kan hjelpe folk med å realisere ideer. 

 

Hvert år tilrettelegger vi for over 600 produksjoner. Brukerne våre er både kunstnere, designere, arkitekter, snekkere, hobbyister - og alt i mellom, og det de produserer på Fellesverkstedet ser du rundt deg hver dag. Enten det er en skulptur i en park, interiøret i favorittbaren din, produktet i hånda di, plakater for en konsert, en arkitekturmodell for en bygning, eller kunsten i et galleri.

Fellesverkstedet ble stiftet av ildsjeler fra kunst- og designverdenen, som rett og slett har viet livene sine til å forbedre produksjons- og arbeidsvilkårene for folk som lever av å produsere. Hvorfor kan man ikke dele på utstyr, rom og kunnskap - i stedet for at alle har hvert sitt? Vi ser på det som den mest bærekraftige løsningen at alle skal kunne ha tilgang til profesjonelle produksjonsforhold og -kunnskap, uavhenging av bakgrunn eller økonomi. 

 

For å få dette til er vi avhengige av tilskudd og midler fra både offentlige og private aktører. Vi er evig takknemlige overfor våre bidragsytere og samarbeidspartnere som har vist oss enorm tillit. Se oversikten nederst på siden.

About
Team

Graham Hayward

Daglig leder

Felles10.jpg

Hjertet og hjernen bak organisasjonen. Fellesverkstedet startet med at Graham og flere andre fantastiske initiativtakere hadde en vill idé, og heldigvis gjorde de ideen om til virkelighet. Graham har gønnet på i årevis, enten det gjelder å skrubbe verkstedsgulvet, lobbyere for tilskudd, eller å videreutvikle driftsmodellen vår. Graham inspirerer ikke bare til å drømme, men å drømme stort!

Tonje Lona Eriksen

Verksmester på silketrykk

Felles6.jpg

Tonje, vårt nyeste teammedlem, strekker seg langt for å bidra til mestring og god gjennomføring for våre brukere. Hun er utdannet grafisk designer og har mange talenter og prosjekter på gang, men heldigvis for oss har hun en særdeles lidenskap for silketrykk.

David Slotvik

Treverksmester

Felles4.jpg

Fellesverkstedets nevenyttige alt-mulig-mann er like dyktig på tradisjonshåndverk som digitale produksjonsmetoder, og er derfor involvert i de fleste av produksjonene som gjennomføres her på huset. 

Jack Hughes

Verksmester på digital avdeling

Anders Stensland Olsen mai 23 Felles11.jpg

Jack, vår irske gledesspreder, driver den digitale avdelingen sammen med Matthew. Som arkitekt bidrar han alltid med å skape gode løsninger for ethvert prosjekt, og gjør det han kan for å hjelpe våre brukere med å mestre digital produksjon. 

Christina Stensland Olsen

Kommunikasjonsansvarlig

Felles26.jpg

Christina er ofte den første du møter når du kommer i kontakt med oss. Hun jobber ivrig og strategisk for at folk skal vite om Fellesverkstedet, og alle produksjonene brukerne våre gjennomfører her på huset. Christina skaper orden ut av kaos, og sørger alltid for god stemning på verkstedet.

Siemen Cuypers

Utviklingsansvarlig

Felles8.jpg

Siemen jobber i skrivende stund utrettelig med Fase 2-prosjektet, og koordinerer utviklingen på huset. Ingen enkel jobb, men med hans rolige vesen og enorme talent for alt som har med CAD å gjøre, er vi i trygge hender.

Matthew Roach

Verksmester på digital avdeling

Felles14.jpg

Matthew driver den digitale avdelingen sammen med Jack. Han tar alle brukere i mot med en oppriktig interesse for prosjektene deres. Når Matthew ikke er på jobb hos oss, finner du han gjerne på Bitraf (Oslos største makerspace) hvor han er en sentral pådriver, eller så jobber han med å etablere sin egen clubbing-gym!

Alle foto ovenfor: Anders Stensland Olsen

2011

Stiftet

3000+

Fullførte prosjekter

Historien så langt

Grasrot, idealisme, blod, svette og tårer - en kollektiv innsats for å oppfylle en drøm.

Hvordan kom vi oss hit vi er i dag?

Det startet med en vennegjeng. Vi lånte en gammel og sliten fabrikk, vi hadde noe grunnleggende verktøy, og et veldig enkelt konsept: Hadde det ikke vært kult om det fantes ett sted som hadde alt du trengte for å lage ting?

Et fellesskap begynte å vokse og legge bak seg en formidabel arbeidsinnsats og utallige dugnadstimer. Så åpnet vi bare dørene og sa let’s go.

Gjennom de siste 12 årene har vi forholdt oss til hva brukerne våre har etterspurt, vi har kjøpt inn utstyr etter hva folk har trengt og vi har reist verden rundt og sett på ulike konsepter og nye produksjons-

teknikker. Vi fokuserer først og fremst på å gi folk tilgang til kvalitetsutstyr, veiledning og infrastruktur. Men vi kuraterer ikke prosjekter, eller hvem som får lage hva. Hvis du ønsker å lage noe, hjelper vi deg å lage det. 

Stabilitet og forutsigbarhet er en hovedutfordring i hurtigvoksende by som Oslo. Som så mange andre, har vi også kjent på problemene med utkastelse flere ganger mens vi har forsøkt å stå trygt på egne ben. Derfor har målet helt siden starten vært å skape et stabilt og langsiktig produksjonslokale midt i byen. Våre nye fasiliteter i Seilduksgata er et stort steg i riktig retning, og markerer starten på et nytt kapittel i Fellesverkstedets historie.

Partnere

Kulturdirektoratet-hvit.png
Oslokommune-hvit.png

Vi kunne ikke ha gjort det vi gjør uten den uvurderlige støtten fra våre bidragsytere og sponsorer.

De gjør det umulige mulig!

LOGO-BILDENDE-KUNSTNERES-HJELPEFOND.png
bottom of page